Wetgeving diversiteit
Hier volgt een niet-limitatieve lijst van wetgeving voor Brusselse verenigingen:
a. 3 federale wetten (antiracisme - gender - antidiscriminatie)
- Antiracismewet: 1981 à 2007 Wet van 10 mei 2007 tot wijziging van de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenophobie ingegeven daden antiracismewet 30 juli 2018 (Unia.be).
- Wet gender: 1999 à 2007 12 JANVIER 2007 (belgium.be)
Wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen
- Antidiscriminatiewetgeving: 2003 à 2007 wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie (antidiscriminatiewetgeving) - Unia
Deze 3 wetten geven het kader van de 19 beschermde criteria: leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap, een fysieke of genetische eigenschap, sociale afkomst, geboorte, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, geslacht en syndicale overtuiging.
b. Ordonnanties en Brusselse besluiten
- 25 april 2019 - Kaderordonnantie met het oog op een beleid voor de bevordering van diversiteit en de bestrijding van discriminatie bij de Brusselse plaatselijke ambtenarij (unia.be) Deze ordonnantie beoogt een beleid van diversiteit en antidiscriminatie binnen het Brusselse plaatselijke openbare ambt. Het Brusselse plaatselijke openbare ambt omvat in zijn definitie in Hoofdstuk III - Artikel 4 de gemeentelijke VZW's: "een VZW wordt als gemeentelijk beschouwd zodra ze aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
- één of meer organen ervan bestaan voor meer dan de helft uit leden van de gemeenteraad die in die hoedanigheid zetelen of uit leden die door de gemeenteraad worden voorgedragen;
- de gemeente of haar rechtstreekse of onrechtstreekse vertegenwoordigers beschikken over de meerderheid van de stemmen in één of meer bestuursorganen.
- Ordonnantie van 16/11/2017 inzake het bestrijden van discriminatie op het vlak van tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze ordonnancie biedt in het bijzonder een kader voor situatiecontroles, waarbij regionale arbeidsinspecteurs paren van gelijksoortige sollicitaties versturen die alleen op basis van één potentieel discriminerend criterium verschillen. Deze sollicitaties worden in principe ingediend in antwoord op een werkaanbieding of, indien dit niet mogelijk is, onverminderd § 4, als open sollicitaties. Ook mystery calls vallen hieronder, waarbij contact wordt opgenomen met een werkgever om te controleren of hij niet ingaat op een discriminerend verzoek van een potentiële klant.
- Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot wijziging van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 7 mei 2009 betreffende de diversiteitsplannen en het diversiteitslabel. Dit besluit legt de geldende regels vast voor de uitvoering van diversiteitsplannen en het Actiris diversiteitslabel, in het bijzonder voor Brusselse verenigingen.