31 maart 2022

Workshop ‘een zintuiglijke beperking op de arbeidsmarkt’

Inschrijvingen

Date: 
31 maart 2022
/
Workshop ‘een zintuiglijke beperking op de arbeidsmarkt’

Hoewel 91 % van de bedrijven zegt tevreden te zijn over hun werknemers met een beperking, bedraagt de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking in België slechts 35 %, wat 15 % onder het Europese gemiddelde ligt (cijfers DiversiCom). 

Die trieste vaststelling moet worden genuanceerd naargelang het type beperking.

Maar welke zijn de verschillende beperkingen? Hoe kunnen mensen met een beperking worden bereikt op het moment van de aanwerving? Hoe kan hun integratie in de onderneming worden bevorderd? Welke steun is er beschikbaar voor werkgevers?

BRUXEO biedt u een informatieve, interactieve en praktische workshop aan waarvoor wordt samengewerkt tussen de Brailleliga en Info-Sourds uit Brussel. Gezien de deskundigheid van de betrokken verenigingen en de zeer heterogene realiteit van de mensen met een beperking, zal bijzondere aandacht worden besteed aan zintuiglijke beperkingen, waartoe ook visuele en auditieve beperkingen behoren. 

Naast de theoretische input is het doel van deze workshop de deelnemers praktische hulpmiddelen en concrete ideeën aanreiken die zij in hun bedrijven kunnen aanwenden.

Een van de hoogtepunten van de workshop is een inleiding in gebarentaal en een kennismaking met de sketchnoting-techniek met de hulp van een visuele begeleider. Aarzel niet om u meteen in te schrijven!

Programma

  • Inleiding
  • De handicap: definities, actoren van het Brusselse gehandicaptennetwerk, aandacht voor zintuiglijke handicaps, doorbreken van stereotypen
  • Aanwerving: ondersteuning, coaching en matching, ‘must do's and don'ts’ goede praktijken, wetgevend kader, tewerkstellingspremies, videogetuigenissen
  • Integratie en behoud van werk: aanpassingen van de werkplek, technische hulpmiddelen, getuigenissen van werkgevers en werknemers
  • Inleiding tot de gebarentaal
  • Afsluiten en overhandiging van de toolboxen 

Praktische informatie

WANNEER? De opleiding gaat door op donderdag 31 maart 2022 van 9.00 u tot 12.30 u gevolgd door een aangeboden lunch-sandwich.

DOELPUBLIEK? Directeurs, coördinatoren, HR-managers, teamverantwoordelijken uit de Brusselse socialprofitsector. 

PLAATS? AMAZONE, Middaglijnstraat 10, 1210 Brussel (Athenazaal).

TAAL? De workshop wordt gegeven in het Frans met vertaling van de documentatie in het Nederlands. Iedereen mag zich uiteraard in zijn eigen taal (Frans of Nederlands) uitdrukken.

Gratis deelname

Inschrijven tot 28-03-22

BRUXEO wil haar evenementen toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Gelieve ons bij uw inschrijving te laten weten of u specifieke aanpassingen nodig hebt. We zullen ons best doen om aan uw vraag tegemoet te komen voor zover dat mogelijk is.

Logos.jpg

Logos
Media Folder: