16 februari 2023

Workshop "Taboes doorbreken : de plaats van de gezondheid van vrouwen op het werk"

Inschrijvingen

Date: 
16 februari 2023
/
Workshop "Taboes doorbreken : de plaats van de gezondheid van vrouwen op het werk"

Hoewel zwangerschap en moederschap sinds 2007 deel uitmaken van de beschermde criteria en de "verworven rechten" van vrouwen op het werk, is het duidelijk dat de meeste omstandigheden die verband houden met de biologie van vrouwen onzichtbaar blijven of worden genegeerd. Deze "taboe"-onderwerpen hebben vaak een duidelijke invloed op het welzijn van vrouwen op het werk. Ze kunnen een oorzaak zijn van absenteïsme bij vrouwen en ook hun kansen op professionele ontwikkeling en promotie aanzienlijk verminderen. Uit sommige studies blijkt dat maar liefst één op de twee vrouwen een carrièrekans zou hebben opgegeven vanwege aanzienlijke klachten die verband houden met hun biologie.

Er zijn weinig studies over dit onderwerp, maar sommige werkgevers - en zelfs gezondheidsdiensten in landen als Engeland en Quebec - beginnen zich te interesseren voor het effect van zogenaamde "vrouwelijke" omstandigheden op het beroepsleven van vrouwen, maar ook meer in het algemeen op de organisatorische prestaties. We zien met name de opkomst van "menopauzevriendelijke" certificeringen, de invoering van "menstruatieverlof", de verstrekking van vrouwelijke hygiëneproducten in bedrijfstoiletten, en andere initiatieven ter verbetering van de arbeidsomstandigheden van vrouwen.

Wat zijn de belemmeringen - echte of impliciete - waarmee vrouwen op het werk te maken krijgen wanneer zij te maken hebben met biologisch gerelateerde aandoeningen ?

Hoe kunnen deze kwesties op de werkplek worden aangepakt, met inachtneming van de noodzaak ze privé en intiem te houden ?

Welk beleid en welke mechanismen kunnen worden ingevoerd om de psychologische veiligheid van vrouwen te waarborgen, zodat zij zich niet benadeeld voelen op grond van hun gezondheid (en zonder nieuwe vooroordelen te creëren) ?

De workshop zal deze vragen behandelen en de deelnemers voorstellen om samen praktische manieren en acties op dit gebied te ontwikkelen om ze in hun organisatie te testen.

Het wordt gefaciliteerd door Caroline De Bie, adviseur diversiteit-, inclusie- en communicatieadviseur. Met een carrière over drie continenten en verschillende sectoren is zij gepassioneerd door menselijke ontwikkeling op het werk en sociale gelijkheid.

Pedagogische doelstellingen

  • Taboes over vrouwenbiologie ontmaskeren
  • Gendergelijkheid op de werkplek bevorderen door een beter begrip van de specifieke gezondheidsbehoeften van vrouwen.
  • Co-constructie van passende en billijke oplossingen ter bevordering van inclusie en welzijn op het werk

Praktische informatie

WANNEER ? De workshop zal doorgaan op donderdag 16 februari 2023 van 9u00 u tot 12u30, gevolgd door een aangeboden lunch.

DOELPUBLIEK ? Directeurs, coördinatoren, HR-managers, teamverantwoordelijken uit de Brusselse social profit-sector. 

LOCATIE ? Jeugdherberg Jacques Brel, Zavelput 30 - 1000 Brussel, Delvauxzaal.

TAAL ? De workshop wordt gegeven in het Frans met vertaling van de documentatie in het Nederlands. Iedereen mag zich uiteraard in zijn eigen taal (Frans of Nederlands) uitdrukken.

Gratis deelname

Inschrijving tot 2 februari 2023

BRUXEO wil dit evenementen toegankelijk maken voor iedereen. Indien u een specifieke regeling nodig heeft, laat het ons dan weten bij uw inschrijving. We zullen voor zover mogelijk aan uw verzoeken tegemoetkomen.

 

Logos.png

Media Folder: